Hőszivattyús rendszerek

A különböző hőszivattyúk és hűtőgépek (pl. háztartási split klíma, folyadékhűtő) alkalmazása napjainkban rohamosan terjed. A hőszivattyú (általában) villamos energia felhasználásával hőenergiát „szivattyúz” egy eleve hidegebb közegből (pl. levegő télen, talaj, talajvíz) egy eleve melegebb közegbe (pl. lakóépület fűtési vízköre vagy közvetlenül fűtött légtere). Mivel az így kinyert hőenergia mennyisége akár 3-7-szerese is lehet a felhasznált villamos energiának, ezért a hőszivattyús energiatermelést a megújulók közé szokás sorolni.

Hőszivattyú 2

A hűtőgépek azonos elven működnek, csak a hangsúly ebben az esetben a hűtött oldalon van. Sokféle műszaki megoldás elérhető a piacon a háztartási méretektől az ipari alkalmazásokig.

A hőszivattyús rendszerek jósági foka, azaz a szállított hőenergia és az ehhez felhasznált villamos energia aránya nagyon erősen függ az üzemelési paraméterektől, ezért a koncepciók hozzáértő kidolgozása kulcskérdés, mely a későbbi üzemelési költségeket alapjaiban tudja befolyásolni. Bizonyos esetekben el kell fogadni, hogy az adott igényekre nem gazdaságos hőszivattyú alkalmazása. Ellenben például olyan speciális esetekben, amikor egyidőben van jelen a létesítményben fűtési- és hűtési energiaigény, „közös” hőszivattyú alkalmazása nagyon hatékony lehet.

A hőszivattyús rendszerek témakörében a Mannvit Kft. szorosan együttműködik a cégcsoporthoz tartozó németországi testvérvállalatával, a Geothermie Neubrandenburg GmbH-val (GTN). A GTN az elmúlt közel három évtizedben kiemelkedő szaktudást, tapasztalatot és referenciákat szerzett ezen a területen mind tradicionális, mind innovatív, jövőbe mutató megoldások (pl. hőtárolás) alkalmazásával.

Közösen vállaljuk hőszivattyús, illetve hűtőgépes rendszerek alkalmazhatóságának vizsgálatát, műszaki koncepciók kidolgozását gazdaságossági számításokkal támogatva, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését, komplett tervezést, továbbá műszaki ellenőrzést a kivitelezés során.

Kapcsolat

Péter Gyöpös

Környezetvédelmi szakértő, Munkavédelmi szakmérnök

peterg@mannvit.hu; mannvit@mannvit.hu

06 1 8009660