Fenntarthatósági jelentés

Az EU 2013 óta szabályozza a vállalatok, szervezetek által közzéteendő jelentéseket, így az úgynevezett nem pénzügyi jelentéseket, melyekben a kötelezett vállalatok nem pénzügyi értékeiket, környezetvédelmi, szociális-társadalmi, emberi jogi, korrupcióellenes vállalásaikat és környezetüket értékelik és tárják a nyilvánosság elé. Magyarországon 2018 óta kell egyes szervezeteknek a nem pénzügyi jelentésüket is közzétenni.

Ezek a jelentések egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az üzleti életben, a felelős befektetők egyre inkább kíváncsiak egy adott vállalat, tevékenység környezetvédelmi és társadalmi hatásaira, a vizsgált cég vagy tevékenység hosszútávú értékeire.

A kötelezetteken felül számos nagyvállalat önkéntesen készít fenntarthatósági jelentést, melyet általában a Global Reporting Initiative (GRI) szabványnak megfelelően állítanak össze.

Az EU hatályos irányelvei alapján a közérdeklődésre számot tartó, tőzsdén jegyzett nagyvállalatoknak, bankoknak, biztosító társaságoknak kötelező a nem pénzügyi jelentés közzététele, amennyiben több mint 500 alkalmazottat foglalkoztatnak.

2021 áprilisában az EP és a Tanács elé terjesztették a vállalati fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettséget jelentősen kibővítő irányelv tervezetét (Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)), így várhatóan ötször annyi cég válik kötelezetté, mint jelenleg, bevonva az összes nagyvállalatot és tőzsdén jegyzett társaságot.

Előkészületben van továbbá az EU fenntarthatósági jelentést részletesen szabályozó szabványcsomagja, ami – várhatóan – 2022 őszén lép érvénybe.

Amennyiben szeretné tanácsadóinkra bízni a nem pénzügyi jelentésének vagy fenntarthatósági jelentésének elkészítését, vagy felkészülne a jövőbeni jelentéstételi kötelezettség teljesítésére, keresse bizalommal kollégáinkat.

Kapcsolat

Péter Gyöpös

Környezetvédelmi szakértő, Munkavédelmi szakmérnök

peterg@mannvit.hu; mannvit@mannvit.hu

06 1 8009660